NLP, Neuro Linguistic Programming olarak açılır, yani zihin dili programlama olarak ifade edilir.
NLP üç temel kavrama dayanmaktadır:
- Neuro: Bütün davranışlar nörolojik bir sürecin sonucudur.
- Linguistik: Sinirsel süreçler dil ve iletişim sistemleri yoluyla modeller ve stratejiler halinde temsil edilir, düzenlenir ve sıralanır.
- Programlama: Bir sistemin unsurları belirli sonuçlara ulaşmak için düzenlenir veya programlanır.
NLP ile olumsuz kalıpları, duyguları bırakmak, olumluyla değiştirmek, kötü alışkanlıkları bırakmak, inançları değiştirmek, konuya farklı bir açıdan bakmak veya dışarıdan gözlemlemek, vizyonlamak, modellemek, gelecek için hedef belirlemek ve hemen her konuda başarıya ulaşmak mümkündür.
NLP, zihnin algı, düşünce ve davranış kalıplarını gözlem ve analiz eder, bilinçaltı kodlamayı değiştirerek bilinçaltı çatışmalarını çözer ve yeni bir algı ile sınırlandırıcı inançlarından kurtulan kişi belirlediği hedef ve amaca kolayca ulaşır.
İnsanı başarıya ulaştıran detaylar her zaman çok belirgin değildir. Başarı, genellikle ustalık evresinde, yani genellikle insanlar otomatik pilotken ortaya çıkar. Bu detayların uygulanışı ilk başta çok fazla dikkat ve farkındalık gerektirir. Bir süre sonra tüm performansı, insanların zihinlerinde gelişen nöral ağlar devralır. Bu sayede bir yandan otomatik olarak performans yaratmaya devam ederken diğer taraftan bilinçli dikkatimizi özgürce başka şeylere yöneltebiliriz. Fark yaratan stratejiler böylece zaman içerisinde farkında olmadığımız bilinç dışı becerilere dönüşürler. Kişi ve kuruluşların başarılı olmasını sağlayan, otomatikleşmiş, bilinçdışı yöntem ve stratejilerin araştırılmasına, bilinçli hale getirilmesine ve başkalarına aktarılma sürecine NLP’de “Modelleme” denir.
NLP, psikoterapi metotlarının dışında kişisel gelişim çalışmalarında, eğitim, iş hayatı, sağlıklı yaşam ve spor, ilişkiler konusunda uygulanır.
NLP, duygu, düşünce ve davranışlar üzerinde, hedefler doğrultusunda hızlı ve etkili dokunuşlar yapabilmemizi sağladığı için; insan ve kişisel iletişim söz konusu ise; Profesyonel yaşam koçları, psikologlar, danışmanlar, hekimler, yöneticiler, PDR uzmanları, İK uzmanları, satış profesyonelleri, diyetisyenler, eğitimciler, konuşmacılar, mühendisler, avukatlar NLP’den faydalanabilir.
İnsanlar genelde bilinçli bir hedefe sahip olmayıp tesadüfi olarak oradan oraya sürüklenebilirler. NLP, bilinçli bir amaç ile yaşamanın önemini vurgulayarak hedefe ulaşacak şekilde davranmayı ve konuşmayı gerektirir. NLP ile diğer insanların inanç ve davranışlarını değiştirme yönünde çeşitli dil ve davranış kalıpları öğretilir. Bu kalıpların ne kadar yararlı olduğunu görmek için kişiler gözlemlenir. Eğer yapılan davranış işe yaramıyorsa, başka bir davranışta bulunmak önemlidir. İstenilen hedefe ulaşıncaya kadar davranışı değiştirmeye devam edilir. Davranış değişikliği NLP kalıplarının sistematik olarak uygulanmasına dayanır. Aynı zamanda harekete geçmek de önemlidir, çünkü kişi herhangi bir girişimde bulunmadığı sürece hiçbir şey gerçekleşmez. Yani, NLP ile yaşamdan istenilenlerin elde edilmesi için düşünme, gözlem ve eylem aynı anda gerçekleşir.
TOTE, MİLTON, Sinestezi, Mod değiştirme, Motivasyon, Çapa atma, Kök inanç değiştirme, Vizyonlama, Bilinç Altı temizliği, Yeniden Çerçevelendirme, Spesifik silme, Bağ Koparma, Swish tekniği gibi uygulanabilecek pek çok NLP tekniği ile çalışılmaktadır.